Select Page
Ob 150-letnici prve zabeležene gledališke predstave v Kanalu smo  maja 2018 izdali knjigo

“diletanti kanalski”

(150 let gledališkega ustvarjanja v Kanalu).

 

Knjiga prinaša dokaj natančno predstavitev gledališkega dogajanja v Kanalu od začetkov čitalništva do leta 2018. Navedene so vse predstave, nastopajoči (kjer se bili podatki na voljo) in fotografije (če so nastale in obstale). Knjiga govori tudi o okoliščinah gledališkega ustvarjanja v Kanalu, poleg tega pa prinaša razmišljanja o ljubiteljskem gledališču in ljubiteljskem igranju.

 

Knjiga je še na voljo in je brezplačna. Lahko jo dobite na našem društvu in na TIC-u v Kanalu.

Morebitne pripombe ali nove podatke nam lahko pošljete na naš naslov

 

Začetki gledališkega dogajanja v Kanalu segajo v čas čitalništva. Prva zabeležena predstava je iz leta 1868. Od takrat dalje se je gledališko ustvarjanje odvijalo pod okriljem Narodne čitalnice vse do leta 1927, ko je takratna italijanska oblast prepovedala delovanje.

Leta 1945 so oživili čitalniško tradicijo pod novim imenom: Prosvetno društvo Soča Kanal. Dramska sekcija tega društva se je leta 1999 poimenovala Amaterski gledališki oder.

29. 11. 2002 se je sekcija organizirala v samostojno društvo z imenom Amatersko gledališko društvo Kontrada Kanal; od marca 2009 pa nastopa pod imenom Gledališko društvo Kontrada Kanal.

Starejše dogajanje je komajda še znano, pisnega in slikovnega gradiva je malo, glavni vir podatkov so časopisi; bliže smo današnjemu času, več je konkretnih podatkov, slikovnega gradiva, zadnje predstave pa so praviloma tudi posnete.

Kontakt

Gledališko društvo Kontrada Kanal
p.p. 25
5213 Kanal

tel.: 031 407 226

e-naslov:
agd@drustvo-kontrada.si

 

 

OBČINA