Select Page

Anton Ingolič

Krapi

Anton Ingolič

Govoriti o Antonu Ingoliču pomeni govoriti o slovenskem pripovedniku in dramatiku, ki je v slovensko književnost prinesel like slovenske Štajerske, predvsem Haloz, Dravskega polja in Slovenskih goric. Zanimajo ga usode malih haloških kmetov, kajžarjev in viničarjev ter dravskih splavarjev. Pozna njihovo revščino in borbo za preživetje, ki jih mnogokrat potiska v skrajna dejanja. Jedro njegovega književnega ustvarjanja ostajajo prozna dela s kmečko problematiko, napisana v slogu socialnega realizma. Taki so romani Lukarji, Vinski vrh, Na splavih, zbirke kratke proze Sončna reber, Tam gori za hramom, Oči in Črni kurent ter zelo znan mladinski roman Gimnazijka. Nekje na obrobju in manj znano je njegovo dramsko ustvarjanje. Popularnejša je dramatizacija njegovega dela Tajno društvo PGC, zelo redko pa se na odru pojavlja komedija Krapi iz leta 1947.

Odločitev za Krape je zrasla v društvu iz želje po drugačni komediji od Nergača in želje, da bi zaposlili čimveč članov. Tem izhodiščem Krapi nedvomno ustrezajo, obenem pa se je skozi študij dela izkazalo, da je moč v njem – kljub precejšnji vpetosti v čas socialnega realizma – najti dovolj aktualnih potez, še posebej, ker je letos volilno leto na občinski ravni.

Seveda smo za sodelovanje spet zaprosili režiserja Staneta Lebana. Skupaj z njim smo razdelili vloge in dobili naslednjo zasedbo:

Igralska zasedba:
Tine Žitnik (pisatelj) Radovan Pušnar
Tomaž Osredek
(gostilničar in nar.posl.)
Franc Krnel
Katra (njegova žena) Anka Majnik
Miha (njun sin) Matija Kacin
Anton Beloglavec
(trgovec in župan)
Severin Drekonja
Pepca (njegova hči) Andreja Samec
Valentin Pritekel
(okrajni načelnik)
Simeon Kodelja
Apolonija (njegova žena) Mima Zadnek
Alfonz Sveča (prošt) Slavko Jereb
Ivanka Cestnik
(gimnazijska ravnateljica)
Klelija Dolenc
Alenka Mejač
(učiteljica brez službe)
Barbara Filej
Pavel Trdina
(učitelj brez službe)
Igor Sitar
Jurij Sušnik (kočar) Rajko Kobal
Andreja Bregar (novinarka) Vanja Montini
Petelinček (orožnik) Slavko Brezavšček
Šepetalki: Vita Vidič
Majda Pušnar
Glasba: Jasmina Gorjanc
Ton: Simon Leban
Ksenija Krnel
Luka Drekonja
Luč: Simon Žnidarčič
Bogdan Skrt
Odrski mojstri Simeon Kodelja
Slavko Brezavšček
Julij Boltar
Vodja predstave: Simon Žnidarčič

Plakat je oblikoval Branko Drekonja.Plakat je oblikoval Branko Drekonja.

Z vajami smo začeli kasneje kot prejšnja leta; prva bralna vaja se je zgodila šele 24. oktobra, na oder pa smo šli z deseto vajo 29. novembra. Do generalke smo uspeli spraviti pod streho 37 vaj in 10. februarja ne prav briljantno izpeljali generalko.

Toliko bolj smo bili zadovoljni, ko nam je naslednji dan – 11. februarja 2006 ob 20.00 v Kulturnem domu v Desklah – premiera odlično uspela in nas je polna dvorana nagradila z dolgim aplavzom. Z enakim uspehom smo predstavo ponovili tudi naslednji dan na istem kraju in ob isti uri.

skupinskaskupinska

Krapi

Komedija Krapi ima tri dejanja, ki se v naši izvedbi ločijo le z dvema krajšima (dvominutnima) odmoroma, ki sta potrebna za nujne zamenjave kostumov in rekvizitov na odru.

Prvo dejanje

V mestecu Mirne Vode se za nekaj mesecev naseli pisatelj Tine Žitnik, da bi nabral snov za nov roman. Ugledni mestni veljaki, ponosni, da bodo ovekovečeni v knjigi, ponujajo svoje svetle plati in z zaskrbljenostjo skrivajo svoje napake. Gostilničar in poslanec Tomaž Osredek ter trgovec in župan Anton Beloglavec se rineta v ospredje; načelnik Valentin Pritekel sumnjičavo nadzira dogajanje in skuša krotiti radoživo ženo Apolonijo Pritekel, ki ji pride prav vsak: nekoč prošt Alfonz Sveča, sedaj pa gostilničarjev sin Miha Osredek. Njegova skrbna mati Katra Osredek ga skuša varno pripeljati v zakon z županovo hčerjo Pepco, sam pa se raje ozira za učiteljico Alenko Mejač. Drugo plat mesta razkrivata brezposelni učitelj Pavel Trdina in revni kočar Jurij Sušnik. Dogajanje se zaostri, ko ravnateljica Ivanka Cestnik razkrije pravo identiteto Tineta Žitnika.

Drugo dejanje

Nekaj mesecev kasneje izide roman Kalne Vode, v katerem Tine Žitnik – Tone Dren razkrije resnično podobo življenja Mirnovodcev. Bralna mrzlica zajame vse meščane; nekateri se zabavajo, drugi delo občudujejo, tretji se razburjajo. Župan pokupi celotno naklado, okrajni načelnik pa da zapreti Tineta Žitnika.

Tretje dejanje

V zaostreni situaciji se mestni veljaki hitro znajdejo in nastale razmere obrnejo v svoj prid. Narodni poslanec se s pomočjo knjige reši neljubega načelnika, župan naskrivaj razproda knjige in pri tem lepo zasluži, mesto pa postane znano in slavno – zanimivo tudi za turiste. Tako si »krapi« v Mirnih Vodah še bolj utrdijo svoj položaj in svoj proračun.

Uprizoritve

Dva razloga, ki sta nekoliko omejila uprizoritve Krapov: do poletja 2006 smo igrali vzporedno še Nergača, v začetku jeseni pa smo imeli težave s prisotnostjo nekaterih igralcev, kar je pri tako veliki zasedbi tudi pričakovati. Tako smo uspeli po premieri odigrati še 18 ponovitev:
DESKLE Kulturni dom – 11. februar 2006 ob 20.00 /premiera/
DESKLE Kulturni dom – 12. februar 2006 ob 20.00
LIG Kulturna dvorana- 19. marec 2006 ob 17.00
AJDOVŠČINA  Dvorana 1. slovenske vlade – 25. marec 2006 ob 20.00
VIPAVA  Kulturni dom – 26. marec 2006 ob 19.00
KOBARID  Kulturni dom – 1. april 2006 ob 20.00 (izkupiček za dializni center Posočja)
TOLMIN  Kinogledališče – 4. april 2006 ob 20.00
BOVEC  Kulturni dom – 19. maj 2006 ob 20.00
DOLENJA TREBUŠA  Kulturni dom – 21. maj 2006 ob 17.00
KANAL – KONTRADA  na prostem – 27. avgust 2006 ob 20.00
ROČINJ  na prostem – 8. september 2006 ob 20.00
ŠEMPETER  Kinodvorana – 19. november 2006 ob 20.00
ŠTANDREŽ  Kulturni dom – 26. november 2006 ob 17.00
RENČE Kulturna dvorana – 2. december 2006 ob 19.30
ŠEMPAS  Kulturna dvorana – 13. januar 2007 ob 20.00
NOVA GORICA SNG Nova Gorica – 14. januar 2007 ob 17.00
ZALOG (LJUBLJANA) Kulturni dom – 13. april 2007 ob 20.00
BRANIK Kulturni dom – 20. maj 2007 ob 20.00
DESKLE Kulturni dom – 26. maj 2007 ob 20.00

Tehnika

V celoti Krapi niso tehnično zahtevna predstava, sama scena pa zahteva precej prostora: predstavlja gostilniški vrt z zidno ograjo in vhodnim portalom v ozadju, na njem pa je razpostavljenih deset stolic in tri mize; nastopa pa še petnajst oseb. Tako smo imeli precejšnje težave na nekaterih odrih, nekaj povabil pa smo morali zavrniti. Kljub temu s prevozom ni bilo problemov, saj so odrski mojstri spretno izdelali zložljivo sceno, ki je v razstavljenem stanju zlahka šla v kombi.

Posnetek predstave

Snemal je tokrat Jure Škrlep (Videopro) in sicer predstavo na Kontradi (27. avgust 2006). Uporabil je dve kameri (za drugo je stal naš član Bogdan Skrt) in zmontiral kvaliteten posnetek z zanimivimi pogledi na prizorišče na začetku in koncu. Posnetek na DVD-ju so dobili vsi sodelujoči.

Kontakt

Gledališko društvo Kontrada Kanal
p.p. 25
5213 Kanal

tel.: 031 407 226

e-naslov:
agd@drustvo-kontrada.si

 

 

OBČINA