Select Page

 

V letu 2008 smo že petič organizirali srečanje ljubiteljskih gledaliških skupin z naslovom Gledališče na Kontradi, ki poteka na prostem na Kontradi v Kanalu, v primeru dežja pa so predstave v Kulturnem domu v Desklah.

Novost letošnje sezone je nov znak našega srečanja, ostalo pa teče po utečeni poti: v dveh vikendih konec avgusta se je predstavilo šest gledaliških skupin:

 

standrez

Seveda pa ta benečanska igra najpristneje zazveni prav v tistih okoljih, ki so slična tistim v sami igri. To je Mediteran. Liki v igri so polni temperamenta, iskrivosti in, lahko bi rekli, otroške prvinskosti in nepokvarjenosti, zato ni čudno, da med njimi že majhna iskrica v hipu zaneti požar, ki pa prav tako hitro, kot je izbruhnil, tudi zamre.

Piko na i pa tej igri doda še sočen prevod v primorsko narečje.

(iz gledališkega lista)
Začetek Gledališča na Kontradi 2008 se je povsem posrečil. V prijetnem vremenu so gledališčniki iz Štandreža s Primorskimi zdrahami dodobra nasmejali okrog 200 gledalcev.

 

 

Bertič tarpi od amnezije potle’, ki je padu an ušafu žlah tu glavo, morebit… Nič se na zmisle. Iz špitala ga parpeje damu žena Liza an on pru nič na vie…. morebit… Duo je on? Duo je Liza? Sta bila poročena? Je on samuo žartva skrivne ženske organizacije? Je zaries njega, ki Liza če imiet za moža? Al je ona zaries njega žena?

Čarna komedija, kjer se prelija ljubeznjovost an miešajo ognjeni prepiri; kjer se lage dokazujejo z lago an resnice se preobračajo z resnicami. An vse takuo zlo podobno našemu življenju.
(iz gledališkega lista)
Sobota je bila manj prijazna z vremenom, zato smo morali gostovanje Benečanov preseliti v Kulturni dom v Deskle. Predstavili so se nam v dveh delih. Najprej je nastopil MoPZ Matajur z repertoarjem pesmi v beneškem narečju, potem pa sta člana Beneškega gledališča odigrala enodejanko Majhne družinske nesreče. Žal je bilo – zaradi selitve v Deskle, predvsem pa zaradi neurja – nekoliko manj gledalcev, le okrog 120.

 

 

Nikdar preveč zares, nikdar preveč hudo, vedno z mero dobrohotnosti, vedno s kancem

hudomušnosti, pa zmeraj osvetljujoč to, kar je narobe, to, kar naj bi bilo – pa ni – prav.

Tako je napisal pokojni Herbert Grüm in mi se mu ob gledanju naše predstave pridružujemo v tem mnenju, saj so družbenokritične bodice tako duhovite, tako zares in vsakdanje tudi v današnjem času, da se nihče ne bo mogel odreči sproščenemu smehu in tisti rahli zaznavi lastne vesti – tu pa je včasih res kaj narobe …
(iz gledališkega lista)
Braničani so nam tudi tokrat predstavili jasno in dovolj zanimivo komedijo, ob kateri se je nekaj čez 230 gledalcev prijetno zabavalo.

 

 

Komedija Vse zastonj, vse zastonj je bila napisana kot resnični prikaz stanja v takratni Italiji. Tekst smo morali spremeniti in nastala je zgodba slovenskega delavskega človeka v času povezovanj v razne evropske skupnosti.

V igri se meša več karakterjev, ki močno vplivajo na sam potek dogodkov, obenem pa jo promerno zapletajo in razpletajo. Posamezni karakterji so dodobra dodelani in dejansko se lahko vsakdo najde v kakem liku.

(iz gledališkega lista)

V četrtek je na Kontradi prvič gostoval KUD Predoslje, a zaradi tega ni imel nič manj gledalcev (220) in tudi odziv publike je nedvoumno priznanje, da so naredili dobro predstavo.

 

 

Njegova (Nušićeva) nedokončana komedija Oblast mi je vzbudila željo poigrati s z Nušićevimi deli, iz katerih je mogoče izvleči dramaturško linijo »VSE ZA OBLAST« v komedijo, v kateri vsak za sebe lahko nekaj najde v Nušiću: mislim, da prav to lahko privlači sodobnega gledalca, posebej če so to liki iz našega podnebja, iz današnjega sveta, ki jih moramo približati Nušićevemu smehu. Seveda gre pri tem za absurdno komično gledališče, katerega smisel je zasramovanje oblastnikov in vseh, ki se rinejo okoli njih ali rinejo vanje.

(iz gledališkega lista)
Gledališčniki iz Pirnič so nam ponudili nekoliko drugačno, ne ravno klasično izvedbo Nušića, ob kateri se je publika razdelila: nekateri so zmigovali, drugi pa so bili navdušeni. Vsekakor pa so vsi (okrog 210 gledalcev) zaznali, da gre za kvaliteten ansambel.

 

 

Želja biti več lahko postane zasvojenost, ki človeku zamegli razum in zmožnost pametne presoje. V takšnem stanju je sposoben početi stvari, ki se zdijo ostalim nesmiselne, nerazumljive, neumne in – smešne.

Za premožnega Životo je ta biti več zelo konkreten: imeti izobraženega sina, dobiti bogato in ugledno snaho in se zriniti v družbeno elito. Prepričan je, da se vse to da urediti z denarjem.

  (iz gledališkega lista)

Tudi tokrat se je na domači predstavi zbralo največ gledalcev (čez 250).

 

 

Drugič zapored smo kot spremljevalno dogajanje Gledališču na Kontradi pripravili v sodelovanju z JSKD Nova Gorica srečanje predstavnikov ljubiteljskih skupin. Tokrat smo mu dali naslov Repertoarni posvet. Vodil ga je režiser Marjan Bevk, poleg gostiteljev pa se ga je udeležilo še osem skupin (Pirniče, Zalog, Dob, Branik, Drežnica, Kambreško, Deskle, Štandrež). Prostor v Gostišču Križnič, kjer smo gostili posvet, naslednje večere pa tudi gostujoče skupine, smo opremili s priložnostno razstavo o vseh dosedanjih predstavah, ki so se zvrstile v Gledališču na Kontradi.

Za nami je še eno uspešno srečanje ljubiteljskih gledaliških skupin. Zasluge za to imajo seveda tudi vsi, ki nam pomagajo in nas podpirajo (Občina Kanal ob Soči, prebivalci Kontrade, Gostišče Križnič). Tako lahko zaključimo v že znanem stilu: Gledališče na Kontradi je uspešna prireditev, kar nas zavezuje tudi v prihodnje.

Torej: nasvidenje v Gledališču na Kontradi 2009.

 

 

 

Kontakt

Gledališko društvo Kontrada Kanal
p.p. 25
5213 Kanal

tel.: 031 407 226

e-naslov:
agd@drustvo-kontrada.si

 

 

OBČINA