Select Page

Avery Hopwood

Škandal pri Bartletovih

Komedija v treh dejanjih

Gledališka skupina Prosvetnega društva Soča Kanal je komedijo Škandal pri Bartlettovih začela pripravljati na začetku leta 1996. Gonilna sila, ki je po osmih letih ponovno zbrala skupaj igralsko zasedbo in se dogovorila s Stanetom Lebanom za režijo, je bila vodja skupine ga. Erna Kralj.

Igralska zasedba:
Billie Bartlett Severin Drekonja
Margareta (njegova žena) Jasmina Gorjanc
Jack Wheller Anton Šavle
Blanche (njegova žena) Vanja Montini
Friderik-Fred Evans Simeon Kodelja
Mary (Margaretina sobarica) Anka Majnik
Harrijan (nosač) Simon Leban
Peter (nosač) Julij Boltar
 
Režija in scena: Stane Leban
Šepetalka: Lora Mugerli Zimic
Scenski mojster: Julij Boltar
Osvetlitev: Zdenko Sirk
Kostumi: PGD Nova Gorica in prispevki posameznih članov

 

Škandal pri Bartlettovih

Bančnik Billie Bartlett živi dolgočasno življenje poslovneža, žena pa bi se zabavala. Kot naročen se pojavi njen nekdanji oboževalec Fred Evans, ki jo povabi v opero. Osamljenemu Billiju pojasni sosed Jack Wheller možne nevarnosti ženinega pohajkovanja, saj jih pozna iz lastnih izkušenj – tako se vsaj hvali, ko odhaja sam od doma. Zaskrbljen Billie nehote razkrije ženi Blanche, kam menda odhaja njen Jack. Oba popade želja po maščevanju – pripravita vse, da bi ju našli »in flagranti«, vendar pod težo pijače omagata. Ob vrnitvi najde Margareta opitega moža in Blanche v njeni pižami. Vtem pride še Jack, ki ne najde žene doma, in situacija mu je takoj jasna. Dvojni zakonski razdor je neizbežen. Naslednje jutro Margareta zapušča skrokanega Billija. Situacija se še dodatno zaplete, ko pride na obisk bolna Blanche. Po zanimivih peripetijah in ob pomoči služkinje Mary pride resnica na dan, spori se razrešijo, para se pobotata.

 

Uprizoritve

Premiera je bila junija 1996 v Kulturnem domu v Desklah. Sledilo ji je okrog 15 ponovitev, ena v Desklah, ostale na gostovanjih po Primorskem (po spominu: Bovec, Ročinj, Nova Gorica, Podbrdo, Dolenja Trebuša, Gradišče, Branik, Povir, Standrež (Italija), Lig, Renče, Sežana, Grgar).

 

Tehnika

Tehnična oprema prestave je obsegala skromno število reflektorjev s preprostim reostatom, zvočno opremo je predstavljal hišni kasetofon. Scena ni bila zahtevna, je pa bila precej težka in okorna (kavč, omara, dva fotelja, (pre)veliki panoji); na gostovanja smo jo prevažali s kamionom.

 

Videoposnetek

Predstavo so posneli na premieri v Desklah snemalci VITEL-a, v Ročinju (na prostem) pa Boris Valentinčič. Oba posnetka sta na kasetah, ki jih hranijo člani skupine.

Kontakt

Gledališko društvo Kontrada Kanal
p.p. 25
5213 Kanal

tel.: 031 407 226

e-naslov:
agd@drustvo-kontrada.si

 

 

OBČINA