Select Page

kontradaSrečanje ljubiteljskih gledaliških skupin v Kanalu

 

Gledališče na Kontradi 2007 se je odvijalo v običajnem terminu v drugi polovici avgusta – natančneje od 17. do 26. avgusta. Gledališke večere je letos spremljala tudi razstava Gledališko življenje v Kanalu posvečena 140-letnici čitalnice in okrogla miza o problemih amaterskega gledališkega ustvarjanja.

Gledališki del je oblikovalo šest amaterskih skupin; predstave so bile v Kanalu na Kontradi (na prostem), seliti se zaradi dežja v Kulturni dom v Deskle letos ni bilo potrebno.

 

Začeli so Braničani z zabavno komedijo o ženskih zdrahah. Že prvi večer se je zbralo čez 200 gledalcev, ki so se ob predstavi prijetni zabavali, kar dokazuje tudi obisk v naslednjih dneh.

 

V soboto naj bi nas zabavali gledališčniki iz Pirnič, ki pa so tik pred zdajci nastop odpovedali. Iz zagate so nas rešili naši zamejci, ki so se v enem dnevu zorganizirali in nam zvečer predstavili dve zabavni enodejanki, ob katerih je publika resnično uživala.

 

 

Bovčani so očitno specializirani za situacijske komedije. Tokrat so se predstavili s Cooneyevo komedijo, v kateri ne manjka komičnih situacij, zamenjav in preoblek. Skratka, še en zabaven večer za 250-glavo publiko.

 

 

Drugi vikend so odprli člani KUD Svoboda Zalog; tudi oni so pripravili dve enodejanki. Möderndorferjev humor je nekoliko zahtevnejši, vendar je v izvedbi Založanov izzvenel dovolj učinkovito, da se je publika, ki se je spet zbrala v lepem številu (okrog 220), prijetno zabavala.

 

 

Na sobotni večer smo prvič gostili skupino iz Dolenjskih Toplic. Po nekajletnih stikih na daljavo so nam prišli v živo odigrat komedijo Kriza pri Novakovih. Tudi to pot gledalci niso imeli razloga za nezadovoljstvo. Domiselni komediji o zakonski zvestobi in nezvestobi so z zanimanjem sledili in jo temu primerno nagradili z aplavzom.

 

 

Kot ponavadi je zadnji večer pripadal nam – domačinom. Prednost domačega terena je bila očitna, saj se je na Kontradi nabralo skoraj 300 gledalcev. Marsikdo je naš komad že gledal, pa vendar smo uspeli ponovno pritegniti publiko in jo zabavati do zadnjega prizora.

 

 

Ob zaključku lahko samo ponovimo že znano dejstvo: Gledališče na Kontradi se je uveljavilo in postalo ena najbolj obiskanih prireditev v naši občini. Zasluge za to imajo predvsem člani AGD Kontrada, ki so speljali vso organizacijo gostovanj in tudi dnevno pripravljali prizorišče, zasluga pa gre tudi Občini Kanal ob Soči in prebivalcem Kontrade, ki vsak po svoje podpirajo naša prizadevanja. Na tem mestu se zahvaljujemo tudi vsem tistim, ki so na kakršenkoli način pristavili svoj kamenček v mozaik letošnjega Gledališča na Kontradi.

Nasvidenje v Gledališču na Kontradi 2008.

Kontakt

Gledališko društvo Kontrada Kanal
p.p. 25
5213 Kanal

tel.: 031 407 226

e-naslov:
agd@drustvo-kontrada.si

 

 

OBČINA