Select Page

Vinko Möderndorfer

Mama je umrla dvakrat

Zelo zelo črna komedija v dveh aktih

Ciklični izbor se je nadaljeval – po dinamični situacijski komediji Minister v škripcih smo se odločili za temačno, a iskrivo in satirično Möderndorferjevo komedijo Mama je umrla dvakrat. Z vajami smo začeli konec januarja 2000.

Mama je umrla dvakrat

Prizorišče je dnevna soba, sredi nje je krsta, v kateri leži Amalija Dreksler. K umrli pridejo noseča hči Rozalija z možem Petrom in nosečo bejbisiter Uto, sin Ingo z ženo Marijano in sestra Klara, sprejema pa jih medicinski brat Vili. Ob krsti se razkrivajo njihovi pravi obrazi: vsi so pokojnico sovražili in za masko žalovanja se skriva pohlep po denarju. Sredi njihovega prepira se Amalija »prebudi« in zaprepadenim sorodnikom oznani poroko z Vilijem.

V drugem delu se situacija ponovi, le da je namesto krste na mizi žara, in obiskovalci so poparčakani: tretji par tvorita Klara in Finka Uta, ki skrbita za sicer Petrovega otroka. Njihovo medsebojno obračunavanje začini še oporoka, v kateri Amalija zahteva, da pojejo njen pepel, če hočejo dedovati. Po »obedu« nastopi inšpektor Štefan Holmčič in sorodniki se, prestrašeni, da jih ne bi obtožil umora, razidejo. Po njihovem odhodu izpod mize prileze Amalija, ki je skupaj z Vilijem in Štefanom vse skupaj pripravila. Za konec Vili in Štefan dejansko ubijeta Amalijo in pospravita njen denar.

 

Igralska zasedba:
Amalija Dreksler Tanja Šuligoj
Vili Boris Štrukelj
Rozalija Tatičković Anka Majnik
Peter Tatičković Franc Krnel
Uta Ksenija Krnel
Marijana Dreksler Majda Pušnar
Ingo Dreksler Severin Drekonja
Klara Klelija Dolenc
Štefan Holmčič Simon Žnidarčič
Režija in scena: Stane Leban
Šepetalki: Vita Vidič Vanja Montini
Izbor glasbe: Jasmina Gorjanc
Zvok: Simon Leban
Osvetlitev: Bogdan Skrt Simon Žnidarčič
Scenska mojstra: Simeon Kodelja Julij Boltar
Šivilja: Anka Lokar
Slikarska dela in plakat: Branko Drekonja
Kostumi: PGD Nova Gorica in prispevki posameznih članov
Vodja Predstave: Julij Boltar

mama1

Uprizoritve

Premiera je bila 5. junija 2000 v Kulturnem domu v Desklah, prav tam smo imeli prvo ponovitev takoj naslednji dan, 6. junija 2000. Do poletja smo imeli tri ponovitve: v Braniku (17. 6.), Dolenji Trebuši (18. 6.) in še enkrat v Desklah (19. 6.).

S predstavami smo ponovno začeli 26. 9. 2000 v Tolminu in potem obiskali še Lig (1. 10.), Medano (14. 10.), Renče (21. 10.), Ajdovščino (3. 11.), Novo Gorico (12. 11.), Vrtojbo (24. 11.), Grahovo pri Cerknici (9. 12.), Hrpelje (12. 1. 2001), Sežano (13. 1.) in Gorico /Italija/ (14. 1.). S predstavo v Idriji 19. 3. 2001 smo sodelovali na Medobmočnem srečanju gledaliških skupin, sezono pa smo zaključili s predstavama na Trnovem (17. 6.) in v Šempetru (23. 6.).

Tehnika

Tehnično predstava ni bila pretirano zahtevna; osvetlitev je bila fiksna, malo več je bilo dela z glasbo. Sama scena je kljub enostavnosti odlično učinkovala, zahtevnejša je bila le izdelava krste, ki se (na koncu prvega dejanja) razpre v mizo; na gostovanjih pa je včasih povzročalo probleme obešanje zadnjih (belih) zaves. Se je pa nabralo obilo drobiža (dva otroška vozička, stoli, rože, venec,…), tako da je bil kombi spet natlačen.

Videoposnetek

Tudi to predstavo je posnel Boris Valentinčič in sicer četrto ponovitev, ki smo jo odigrali 19. 6. 2000 v Desklah. Kaseto so dobili vsi člani ansambla.

Kontakt

Gledališko društvo Kontrada Kanal
p.p. 25
5213 Kanal

tel.: 031 407 226

e-naslov:
agd@drustvo-kontrada.si

 

 

OBČINA