Select Page

 

Branislav Nušić

Dr.

Branislav Nušić (1864 – 1938)

nusicBranislav Nušić (s pravim imenom Alkibijad Nuša) velja za največjega srbskega komediografa; njegove komedije so danes še vedno aktualne in predstavljajo izziv in inspiracijo tudi sodobnim gledališkim ustvarjalcem. Glavne poteze njegovega življenja in njegovih dramskih del bi lahko strnili v tri točke: ljubezen do rodne Srbije, težnja po pravičnosti v družbi in nestrinjanje z vladajočo politiko. Prav pokvarjenost tedanjega višjega sloja je največkrat predmet njegovega posmeha in satire, zato so nekatera njegova dela več let čakala na uprizoritev. Takšno usodo je doživela že njegova prva zrela komedija Narodni poslanec (napisana 1883 – uprizorjena 1896); med ostala pomembnejša dela pa sodijo: Sumljiva oseba, Gospa ministrica, Mister Dolar, Žalujoči ostali, Dr. in Pokojnik. Večina izmed teh komedij ali vsaj posamezni liki v njih še vedno dihajo z vso svežino; menda v Srbiji še danes pogostokrat pospremijo debato o aktualnih političnih zdrahah z vprašanjem: Kaj bi zdaj rekel Nušić?

Dr. nedvomno sodi med boljše Nušićeve komedije; kljub temu pa so jo na Slovenskem do danes postavili na oder le parkrat in še to že desetletja nazaj. Ravno ta dolga odsotnost je pomembno vplivala na našo odločitev za ta komad, ki nas je pritegnil tudi s svojo še vedno aktualno satirično ostjo.

Precej problemov nam je povzročilo že samo besedilo. Kljub intenzivnemu iskanju nismo uspeli stakniti kaj boljšega od že precej zbledelega ciklostiranega, verjetno predvojnega prevoda, ki ga je Stane Leban nekoliko adaptiral in takega smo tudi na novo natipkali.

Igralska zasedba zahteva le pet moških, kar je rahlo problematično, ker mora zato nekaj naših članov pavzirati; ženskih vlog je pa sedem, kar je bilo spet problematično, ker smo morali poiskati še eno igralko – prepričali smo Vanjo Cotič in tako zaokrožili zasedbo, v kateri je nov član tudi devetletni Rok Pušnar:

 

Života Cvijović

Severin Drekonja

Severin Majda

Mara (njegova žena)

Majda Pušnar

Milorad (njun sin)

Simeon Kodelja

Sime Valentina

Slavka (njuna hči)

Valentina Dugar

Blagoje (Marin brat)

Franc Krnel

Franc VanjaC

Marica (služkinja)

Vanja Cotič

Velimir Pavlović

Simon Žnidarčič

Liski VanjaM

Klara (njegova žena)

Vanja Montini

Rok
Pepika
(njun sin)
Rok Pušnar

gospa Spasojević

Klelija Dolenc

Klelija Anka

gospa Protić

Anka Majnik

gospa Draga

Ksenija Krnel

Ksenija Radovan

dr. Reiser

Radovan Pušnar

Seveda ne gre brez tistih, ki so skriti za odrskimi zavesami:

  • nalogo šepetalke si izmenjujejo Vita Vidič, Marija Pušnar in Barbara Filej;
  • glasbeno je predstavo opremila Jasmina Gorjanc, za njeno predvajanje pa skrbita Simon Leban in Borut Jurca;
  • osvetlitev odra urejata Andi Simčič in Matija Kacin;
  • izdelava in postavitev scene pa je v rokah Simeona Kodelje, Slavkota Brezavščka in Julija Boltarja.

Celotna ekipa z režiserjem Stanetom Lebanom (manjkata Marija Pušnar in Julij Boltar) Celotna ekipa z režiserjem Stanetom Lebanom
(manjkata Marija Pušnar in Julij Boltar)

 

Sceno je zasnoval Stane Leban.Sceno je zasnoval Stane Leban.

 

Plakat (ki je tudi osnova gledališkega lista) je oblikoval Branko DrekonjaPlakat (ki je tudi osnova gledališkega lista)
je oblikoval Branko Drekonja

 

Prvi resnejši sestanek, na katerem smo razdelili tekst in dorekli zasedbo, smo imeli 18. 10. 2007 v prostorih OŠ Kanal. Tam smo opravili tudi sedem bralnih vaj do 15. novembra. 20. novembra smo začeli z vajami na odru v Kulturnem domu v Desklah, kjer smo po 28 vajah in generalki imeli premiero 15. februarja 2008. Uspešni premieri pred polno dvorano je 16. februarja – spet pred razprodano dvorano – sledila ponovitev.

Dr.

Osredji lik Nušićeve komedije je trgovec Života, ki v svojem poslu zelo dobro uspeva in si ne dela težke vesti zaradi številnih goljufij in prevar. Toda Života ve, da človek poleg denarja potrebuje tudi ugled. Zdi se mu, da lahko k ugledu človeka najbolj pripomore zveneč naslov. Ker lenobnega sina Milorada nikakor ne more pripraviti, da bi študiral, pregovori njegovega prijatelja Velimirja, da doktorira na sinovo ime. Na nesrečo pa se stvari zapletejo in tako se tudi ta lisjak ujame v zanko, ki si jo sam splete.

Priznanje za stransko žensko vlogo

Na medobmočnem srečanju ljubiteljskih gledaliških skupin je priznanje za najboljšo stransko žensko vlogo pripadlo našima igralkama Kleliji Dolenc in Anki Majnik za vlogi gospe Spasojević in gospe Protić (predstavnici Dnevnega zavetišča št. 9).


Utemeljitev selektorja:

anka_klelijaPriznanje za stransko žensko vlogo prejmeta KLELIJA DOLENC in ANA MAJNIK za igralski duet Spasojević-Protić v predstav Dr. Branislava Nušića v izvedbi Amaterskega gledališkega društva Kontrada Kanal in v režiji Staneta Lebana. Igralki sta v briljantni izvedbi pokazali pravo mojstrstvo skupne gradnje lika. Njuno predajanje in prevzemanje igre je bilo izdelano do potankosti, tako v mizanscenskih situacijah, kot v gestikulaciji, ki je včasih mejila že na gledališki »geg«. Nista se ujemali samo verbalno, temveč sta duet lika gradili s predajanjem ritma replike in niansiranjem glasovnih intonacij, ki so spominjale deloma že na operetne duete. Pri vsem tem pa sta obdržali mero gledališkega izraza.

Marjan Bevk

Uprizoritve

Premiera je bila 16. februarja 2008 v Kulturnem domu v Desklah, nato smo predstavo ponovili še šestnajstkrat:

DESKLE – Kulturni dom – 17. februar 2008 ob 20.00
LIG – Kulturna dvorana – 16. marec 2008 ob 16.00
TOLMIN – Kinogledališče – 18. marec 2008 ob 20.00
VIPAVA – Kulturni dom – 30. marec 2008 ob 19.00
KOBARID – Kulturni dom – 5. april 2008 ob 20.00
AJDOVŠČINA – Dvorana 1. slov. vlade – 11. april 2008 ob 20.00
DOLENJA TREBUŠA – Kulturni dom – 18. maj 2008 ob 17.00
DESKLE – Kulturni dom – 28. maj 2008 ob 20.00 (dobrodelna – za azbestne bolnike)
ŠEMPAS – Kulturna dvorana – 28. junij 2008 ob 20.30
KANAL – KONTRADA  – na prostem – 31. avgust 2008 ob 20.00
RENČE  – Kulturna dvorana – 14. november 2008 ob 19.30
BRANIK – Kulturni dom – 16. november 2008 ob 18.00
NOVA GORICA – dvorana SNG – 23. november 2008 ob 17.00
ŠEMPETER – Kinodvorana – 29. november 2008 ob 20.00
LJUBLJANA – ZALOG – Zadružni dom – 12. december 2008 ob 19.30
KRANJSKA GORA – Ljudski dom – 13. marec 2009 ob 19.30

Razlog, da smo Doktorja igrali le sedemnajstkrat, je v težavah z zasedbo. Ko smo na oder postavili novo komedijo (Ni res … pa le verjamem), smo dokončno opustili misel, da bi Doktorja še igrali.

Tehnika

Tehnično predstava ni zahtevna. Precej “zračna” scena je – kljub par kosom konkretnega pohištva – zlahka šla v kombi, pa tudi samo postavljanje ni bilo hudo zahtevno. Posebnih zvočnih efektov ni bilo, z glasbo smo zgolj podložili nekatere prizore. Osvetlitev je bila fiksna z izjemo končnega prizora, ko se luč zoži na Pepiko.

Videoposnetek

Videoposnetek predstave je nastal 31. avgusta 2008, ko smo igrali na Kontradi v Kanalu v okviru Gledališča na Kontradi. Posnetek je  od snemanja do končne podobe  pripravil Borut Jurca. Razmišljanje o še enem snemanju v dvorani se ni udejanilo.

Kontakt

Gledališko društvo Kontrada Kanal
p.p. 25
5213 Kanal

tel.: 031 407 226

e-naslov:
agd@drustvo-kontrada.si

 

 

OBČINA