Select Page

Ray Cooney

Minister v škripcih

Komedija

Po razmeroma temačni Partljičevi komediji smo navdušeno pograbili Stanetov predlog in se – kljub problemom okrog avtorskih pravic – odločili za Ministra v škripcih, ki ponuja obilo situacijske komike.

 

Ray Cooney

Za komedijo je avtor prejel leta 1991 nagrado Olivier Award for Comedy of the Year. Prevod: Jakob J. Kenda

 

Minister v škripcih

Gonilna sila dogajanja sta na eni strani radoživi minister Richard Lulley, ki si med zasedanjem parlamenta privošči flirt s tajnico opozicije Jane Worthington, in njegov tajnik Georg Nerodeck, mamin sinček, ki pozna samo delo in dom. Ministrov zmenek pokvari truplo, v resnici samo nezavesten detektiv, ki ga je najel Ronnie Worthington. Minister pokliče na pomoč tajnika, nato se prikaže še Ronnie, potem še Pamela Lulley (žena) in končno še Gladys Fostr, ki je pazila na Georgovo mamico. Seveda nastane strašen promet (truplo v omaro, truplo v voziček, Pamela skozi okno,…), ki ga po svoje skušata nadzirati in urejati direktor hotela in natakar. Konec je klasičen: topoumnega Ronnija pretentajo, Minister se komajda reši in potolaži ženo, tajnik pa končno naredi samostojen korak in zasnubi Gladys.

 

Igralska zasedba:
Richard Lulley Radovan Pušnar
Direktor Franc Krnel
Natakar Boris Štrukelj
Sobarica Vanja Montini
Jane Worthington Ksenija Krnel
Truplo Tone Strgar
Georg Nerodeck Severin Drekonja
Ronnie Worthington Simeon Kodelja
Pamela Lulley Jasmina Gorjanc
Gladys Foster Barbara Filej
Režija in scena: Stane Leban
Šepetalka: Vita Vidič
Izbor glasbe: Jasmina Gorjanc
Zvok: Simon Leban
Osvetlitev: Simon Žnidarčič
Bogdan Skrt
Scenska mojstra: Julij Boltar
Simeon Kodelja
Oblikovalec plakata: Branko Drekonja
Kostumi: PGD Nova Gorica in prispevki posameznih članov
Vodja Predstave: Julij Boltar

minister1

 

Uprizoritve

Premiera je bila 5. jinija 1999 v Kulturnem domu v Desklah, kjer smo imeli tudi prvi dve ponovitvi 6. in 7. junija. Do poletnih počitnic smo gostovali še v Medani (20. junij) in Renčah (julij).

Jesensko rundo smo začeli z dvema predstavama na prostem: 28. avgusta v Ročinju in 12. septembra na Kontradi v Kanalu ter še eno ponovitvijo v Desklah (2. oktober). Sledila so gostovanja v Ligu (3. 10.), Ajdovščini (29. 10.), Vrtojbi (30. 10.), Dolenji Trebuši (7. 11.), Sežani (20. 11.) in Novi Gorici (19. 12. – 15. srečanje goriških ljubiteljskih gledaliških skupin). Nadaljnja gostovanja je preprečila nenadna tragična smrt igralca Toneta Strgarja.

Tehnika

To pot sta bila ton in osvetlitev razmeroma enostavna in nezahtevna. Več razmišljanja in dela pa je zahtevala scena, na kateri je moralo stati okno, ki je vsake toliko samo od sebe padalo in se zaprlo, ter omara z dovolj močnimi vrati, da je na njih viselo in se »vozilo« truplo. Poleg tega smo imeli še nekaj panojev in vrat, divan, invalidski voziček in še kaj, tako da smo vse skupaj komajda spravili v kombi.

 

Videoposnetek

Boris Valentinčič je posnel drugo ponovitev v Desklah (7. junij 1999); kaste s posnetkom in poslovilnim govorom Tonetu na ovitku so dobili vsi sodelujoči člani.

Kontakt

Gledališko društvo Kontrada Kanal
p.p. 25
5213 Kanal

tel.: 031 407 226

e-naslov:
agd@drustvo-kontrada.si

 

 

OBČINA