Select Page

Tone Partljič

Moj deda, socialistični mrtvak ali Prvi primer policijske inšpektorice Darje

Kriminalna komedija

Med nekaj predlogi, ki jih je ponudil Stane Leban v začetku leta 1998, smo se odločili za Partljiča, čeprav v tistem trenutku še nismo imeli igralca za vlogo vnuka Janija – pravzaprav smo ga dobili šele, ko so se vaje že začele (konec februarja).

 

Moj deda, socialistični mrtvak

Dogajanje je postavljeno v čas tranzicije. V družini Javornik se gnetejo tri generacije: partizanska (deda), socialistična (sin Tine) in mlada, neobremenjena (vnuk Jani). Deda Jože Javornik živi v prepričanju, da ga preganja UDBA in s svojimi izpadi spravlja v obup sina, ki mora v teh občutljivih časih še posebej paziti na svoj ugled, medtem ko vnuk Jani spretno izkorišča dedkovo paranojo. Dodatno zapleteta situacijo mladostni prijatelj (med vojno domobranec) Franci Pukl, ki pride na obisk iz Avstralije, in inšpektorica Darja, ki raziskuje domnevne grožnje UDBE, da bo dedija likvidirala. Med bivanjem na vikendu dedija ubijejo. Izkaže se, da je morilec vnuk Jani, ki je dediju samo izpolnil željo – ali pa ga je poslala UDBA?

Igralska zasedba:
Deda Jože Javornik (kapetan Strela) Franc Krnel
Tine (njegov sin) Severin Drekonja
Julka (njegova snaha) Anka Majnik
Cica (njegova hči) Vanja Montini
Jani (njegov vnuk) Boris Štrukelj
Darja (inšpektorica) Barbara Filej
Frankie Pukl (prijatelj) Simeon Kodelja
Daisy (njegova žena) Jasmina Gorjanc
 
Režija in scena: Stane Leban
Šepetalka: Vita Vidič
Izbor glasbe: Jasmina Gorjanc Barbara Filej
Zvok: Simon Leban
Osvetlitev: Aleksander Žnidarčič Zdenko Sirk Simon Žnidarčič
Scenska mojstra: Julij Boltar Simeon Kodelja
Oblikovalec plakata: Branko Drekonja
Kostumi: PGD Nova Gorica in prispevki posameznih članov
Vodja Predstave: Julij Boltar
 deda2

 

Uprizoritve

Premiera je bila 20. junija 1998 v Kulturnem domu v Desklah. Tam smo predstavo ponovili še 21. junija in 22. junija. Prvo ponovitev si je ogledal tudi avtor Tone Partljič, ki je izrazil zadovoljstvo, da smo kljub temačnim elementom v besedilu ohranili komičnost celote. Predstavo smo obnovili jeseni, ko smo najprej še enkrat igrali v Desklah (25. 9. 1998). Sledila so gostovanja v Spodnji Idriji (26. 9.), Tolminu (29. 9.), Grgarju (10. 10.), Braniku (18. 10.), Hrpeljah (6. 11.), Biljah (15. 11.), Sežani (21.11.), Medani (29. 11.), Novi Gorici (10. 12.) in Ajdovščini (12. 12.).

Izpostaviti velja gostovanje v Sežani, kjer si je predstavo ponovno ogledal avtor Tone Partljič, in gostovanje v Novi Gorici, kjer smo igrali v okviru 14. srečanja goriških ljubiteljskih gledaliških skupin.

 

 

Tehnika

Scena je bila precej preprosta (nekaj panojev, okno, miza s stoli v hiši in na vikendu, fotelj in ležalnik) in razstavljiva, da smo jo lahko prevažali v kombiju. Zahtevnejša je bila tonska oprema predstave, ki jo je z mukami in težavami urejal Simon Leban s pomočjo kasetofona za domačo rabo. Še bolj zahtevna je bila osvetlitev, ki je na gostovanjih ne bi mogli uresničiti, če ne bi nabavili prenosni svetlobni park (reostat, mešalna miza in osem novih reflektorjev).

 

Videoposnetek

Boris Valentinčič je posnel predstavo v Novi Gorici in ji dodal posnetek Partljičevega priložnostnega nagovora na koncu sežanske predstave. Kasete so dobili vsi sodelujoči pri predstavi.

Kontakt

Gledališko društvo Kontrada Kanal
p.p. 25
5213 Kanal

tel.: 031 407 226

e-naslov:
agd@drustvo-kontrada.si

 

 

OBČINA