Select Page

Béseda 2018

 

 

 

 

Osrednjo slovesnost, s katero smo počastili 150-letnico Narodne čitalnice v Kanalu, smo naslovili Béseda 2018.

Postavili smo jo na prenovljeno Kontrado. Ker bi v primeru slabega vremena selili prireditev v večnamensko dvorano OŠ Kanal, ki sprejme le dobrih 150 gledalcev, smo jo pripravili dvakrat, in sicer v soboto 25. maja in v nedeljo 26. maja, obakrat na Kontradi.

 

 

 

Program smo oblikovali tako, kot so običajno tekle bésede pred 150 leti. Nastopili so domači glasbeniki (instrumentalni trio, MPZ Kazimir Nanut, otroški pevski kvartet), govorniki in gostje iz okoliških društev (Folklorna skupina iz Kala nad Kanalom in Liška dekleta). »Ali glava večera je vendar bila glediščna igra Pravi Slovenec.« Prireditev smo namreč zaključili z dvema enodejankama. Najprej smo odigrali Pravega Slovenca, ki so ga igrali v Kanalu 3. maja 1868 (pri tem smo se trudili ohraniti kar se da avtentično podobo predstave), v nadaljevanju pa smo predstavili še posodobljeno varianto – Pravi Slovenec?, ki jo je posebej za to priložnost spisal naš aktualni režiser Peter Harl.

Večer smo zaključili v stilu davnih bésed – s prijetnim druženjem v Gostišču Križnič, kjer se je (v takratni »gostivnici Pri zlatem levu«) ovijala tudi béseda pred 150 leti.

 

 

Kontakt

Gledališko društvo Kontrada Kanal
p.p. 25
5213 Kanal

tel.: 031 407 226

e-naslov:
agd@drustvo-kontrada.si

 

 

OBČINA